Resort Valachy: Hotel LANTERNAHotel HORALHotel GALIKSKI areál RazulaGolfové hřiště HoralWellness Horal

Jít na rozcestník Valachy.cz
Ski areál Razula [logo]



Sjezdovky

Razula

v provozu*

Horal

v provozu*

Snowtubingmimo provoz
Galikmimo provoz

* upravena provozní doba!

Aktuální informace

POZOR! 18.-21. 3. sjezdovky mimo provoz, pá 22. až ne 24. 3. upravena provozní doba Ski areálu Razula (v neděli lyžujeme zřejmě naposledy), stále velmi dobré podmínky pro lyžování, bez vyježděných míst. Akce "Lyžuj a plav" - k celodennímu skipasu hodina v termálních bazénech zdarma.

NÁŠ TIP: Jarní pobyty 4 noci za 3 s jógou a dalšími aktivitami v ceně - přivítejte jaro se zvýhodněnou cenou a řadou sportovních aktivit v ceně


Ve Velkých Karlovicích se soutěžilo O nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský uzený

Ve Velkých Karlovicích se soutěžilo O nejlepší valašský sýr, vyhrál kravský uzený

Celkem 37 vzorků sýrů, tedy jednou tolik co loni, se sešlo na 2. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 7. července ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.


Své sýry sem přijeli představit nejen farmáři a majitelé rodinných firem, jež podnikají s domácími produkty, ale zejména drobní chovatelé z širšího regionu, kteří vyrábějí spíše jen pro sebe a své známé. Z těchto drobných producentů také nakonec vzešli vítězové. Rozhodovala o nich šestičlenná porota s předsedou se stylovým příjmením Leo Bačou.

„Stejně jako loni zvítězila místní statkářka Anna Vašutová z Velkých Karlovic. Porota jako nejlepší vyhodnotila její kravský uzený sýr. Loni paní Vašutová uspěla s přírodním kravským sýrem a to ji povzbudilo zkusit zase něco nového. Druhé místo obsadila Simona Bukáčková z Liptálu s uzeným kozím sýrem a třetí byla Jarmila Adamová z Velkých Karlovic s čerstvým kozím sýrem. Celkově byly nejvíc zastoupeny kravské sýry, nechyběly ale ani kozí a ovčí, takže jsme tu měli zastoupeno vše, co je pro Valašsko typické,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Soutěžní sýry mohla ochutnávat i veřejnost. „Příjemně nás překvapilo, že i přes horké letní počasí, které svádí spíše ke koupání, se přijelo na soutěž podívat několik desítek lidí. Ve svém názoru se shodli s porotou – co chválili, to chutnalo i porotě. Mnozí návštěvníci se zajímali, kde se dají sýry jednotlivých výrobců běžně koupit, brali si na ně kontakty a celkově se hodně zajímali i o způsob výroby. Třeba by tedy i naše soutěž mohla pro některého drobného výrobce být impulsem, aby se nebál rozjet výrobu sýrů ve větším objemu. Téma domácích sýrů lidi zajímá čím dál víc. I mezi hosty všech hotelů našeho Resortu Valachy jsou krajové pochoutky velmi žádané a máme proto zájem domácí sýry ve větším množství odebírat a najít případně i stálého dodavatele,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Resort Valachy se snaží nabídkou krajových specialit a pořádáním doprovodných akcí propagovat krajovou valašskou kuchyni již delší dobu. Pořádá mj. také Karlovský gastrofestival, jehož 4. ročník se letos uskuteční 5. až 7. října a opět přinese i farmářský trh nebo Gastro tour, v níž své speciality nabízí vybrané restaurace karlovického údolí Léskové. Součástí gastrofestivalu bývá i soutěž o nejlepší valašský frgál, která rok od roku získává větší renomé. Jen loni porota hodnotila přes sedm desítek frgálů.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr:

1. Anna Vašutová – Velké Karlovice – uzený kravský sýr
2. Simona Bukáčková – Liptál – uzený kozí sýr
3. Jarmila Adamová – Velké Karlovice – čerstvý kozí sýr
4. Petra Ondruchová – Valašská Bystřice – ovčí brynza
5. Farma Menšík – Kunčice pod Ondřejníkem – kravský farmářský sýr



Naši partneři

                    


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Naše Zásady ochrany osobních údajů.