Resort Valachy: Hotel LANTERNAHotel HORALHotel GALIKSKI areál RazulaGolfové hřiště HoralWellness Horal

Jít na rozcestník Valachy.cz
Ski areál Razula [logo]



Sjezdovky

Razula

mimo provoz

Horal

mimo provoz

Galik a Snowtubingmimo provoz

Lyžařská sezona ukončena, děkujeme vám za přízeň a těšíme se na viděnou na svahu opět v prosinci 2018.

Aktuální informace

Nenechejte si ujít akce: 20. 10. VALACHY TOUR: BĚHEJ VALACHY, 27. 10. Hudební večer se saxofonistou DeeSaxxem v Cocktail baru Lanterna, Zabíjačkový jednoholový turnajDalší akce Resortu Valachy.


Náš tip: Dopřejte si o Vánocích chvíle pohody a luxusu a nechejte se hýčkat v Resortu Valachy s bohatým doprovodným programem. Více informací zde.


Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Zpestřete si návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem a naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy.

Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.

Pozor! Kurzy pečení frgálů se nyní nově konají i mimo letní prázdniny!

 Kurzy pečení frgálů v Resortu Valachy:

  • Kdy:
    • říjen, listopad 2018 – každou sobotu 10 až 13 hodin
    • duben, květen, červen 2019 – každou sobotu 10 až 13 hodin
    • červenec, srpen 2019 – každé úterý a sobotu 10 až 13 hodin
  • Kde: Bistro Razula, Velké Karlovice – v areálu zábavního parku Razulák
  • Délka kurzu: cca 3 hodiny
  • Cena 2018: 890 Kč za osobu (zahrnuje i drobné občerstvení)
  • Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)
  • Co se dozvíte a naučíte: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení
  • Co si z kurzu odnesete: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky

Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob.

Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz.

 

O valašském frgálu


Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.


Frgál se na Valašsku připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. Původně se tak označoval takzvaný „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se totiž již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

     


Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Frgály na Valašsku nechybí v nabídce místních hospůdek a restaurací, které dbají na krajovou kuchyni. Je také možné je zakoupit v několika pekařstvích na Valašsku. Jedním z míst, kde se frgály vyrábí a prodávají a to od roku 2013, je i Resort Valachy Velké Karlovice. Frgály jsou zde nabízeny hostům v restauracích hotelů Lanterna, Horal a Galik a je také možné je zakoupit s sebou – buď v recepcích hotelů (na objednání předem) nebo v Bistru Razula.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.


Přehled akcí

Zobrazit všechny akce

Naši partneři

                   


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Naše Zásady ochrany osobních údajů.