Resort Valachy: Hotel LANTERNAHotel HORALHotel GALIKSKI areál RazulaGolfové hřiště HoralWellness Horal

Jít na rozcestník Valachy.cz
Ski areál Razula [logo]



Sjezdovky

Razula

v provozu*

Horal

v provozu*

Snowtubingmimo provoz
Galikmimo provoz

* upravena provozní doba!

Aktuální informace

POZOR! 18.-21. 3. sjezdovky mimo provoz, pá 22. až ne 24. 3. upravena provozní doba Ski areálu Razula (v neděli lyžujeme zřejmě naposledy), stále velmi dobré podmínky pro lyžování, bez vyježděných míst. Akce "Lyžuj a plav" - k celodennímu skipasu hodina v termálních bazénech zdarma.

NÁŠ TIP: Jarní pobyty 4 noci za 3 s jógou a dalšími aktivitami v ceně - přivítejte jaro se zvýhodněnou cenou a řadou sportovních aktivit v ceně


VALACHY BLOG: Uvařte si polévku z medvědího česneku podle kreativního šéfkuchaře Pavla Václavíka

VALACHY BLOG: Uvařte si polévku z medvědího česneku podle kreativního šéfkuchaře Pavla Václavíka

Období medvědího česneku je opět tu! Využijte několika málo jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček.

Co je medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách (a samozřejmě i u nás na Valašsku).

 

Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, dále také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.


Jak použít medvědí česnek

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají:

  • do polévek, omáček i k masu
  • skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách (co třeba zkombinovat s pomazánkou z vajíček, které zůstaly doma po pomlázce?).
  • pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Skvěle chutná zejména vydatná polévka s medvědím česnekem.


Tip kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka: krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem

1. Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře

2. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme

3. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru


Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.



Naši partneři

                    


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Naše Zásady ochrany osobních údajů.