Resort Valachy: Hotel LANTERNAHotel HORALHotel GALIKSKI areál RazulaGolfové hřiště HoralWellness Horal

Jít na rozcestník Valachy.cz
Ski areál Razula [logo]



Sjezdovky

Razula

v provozu *

Horal

v provozu

Galik a Snowtubingmimo provoz

 

* POZOR!  V neděli 20. ledna 2019 bude z důvodu konání soukromé akce sjezdovka Razula po celý den uzavřena!

Aktuální informace

AKTUÁLNĚ: Sjezdovky Razula i Horal v provozu, skvělé podmínky k lyžování - více, než 80 cm čerstvého sněhu! Vleky v provozu denně 8:30 - 17:30. Každé pondělí a úterý lyžujeme se slevou 20%.

 
NÁŠ TIP: Zimní dovolená v Beskydech - pobyty v hotelech Lanterna a Horal se skipasem a neomezeným wellness v ceně, ubytování dětí zdarma. Škola běžeckého lyžování 27. - 30. 1. - pobyt s výukou běžkování i relaxací.


VALACHY BLOG: Uvařte si polévku z medvědího česneku podle kreativního šéfkuchaře Pavla Václavíka

VALACHY BLOG: Uvařte si polévku z medvědího česneku podle kreativního šéfkuchaře Pavla Václavíka

Období medvědího česneku je opět tu! Využijte několika málo jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček.

Co je medvědí česnek

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách (a samozřejmě i u nás na Valašsku).

 

Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení - regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, dále také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se bylina používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.


Jak použít medvědí česnek

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají:

  • do polévek, omáček i k masu
  • skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách (co třeba zkombinovat s pomazánkou z vajíček, které zůstaly doma po pomlázce?).
  • pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Skvěle chutná zejména vydatná polévka s medvědím česnekem.


Tip kreativního šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna Pavla Václavíka: krémová polévka s medvědím česnekem a zastřeným vejcem

1. Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře

2. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme

3. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru


Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.


Přehled akcí

Zobrazit všechny akce

Naši partneři

                   


Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Naše Zásady ochrany osobních údajů.