Resort Valachy: SPA hotel LANTERNAHotel HORALHotel GALIKSKI areál RazulaGolfové hřiště HoralWellness Horal

Jít na rozcestník Valachy.cz
Ski areál Razula [logo]



Sjezdovky

Razulamimo provoz
Horalmimo provoz
Galikmimo provoz
Snowtubingmimo provoz

Přehled dalších aktivit Resortu Valachy zde.

Aktuální informace

Lyžařská sezóna ukončena. Děkujeme za vaši návštěvu a těšíme se na viděnou v prosinci 2017.


Nenechejte si ujít letní aktivity ve Ski areálu Razula, třeba zábavní park Razulák. Užijte si Letní dovolenou v Beskydech - pobyty nejen pro rodiny s dětmi na 3 až 7 nocí v hotelech Lanterna, Horal a Galik s řadou výhod v ceně! Nebo vyrazte na romantickou Letní dovolenou ve dvou do komfortního Spa hotelu Lanterna.



Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Zpestřete si letní návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem, který se stal v minulém roce hitem léta! Naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy.

Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.

Kurzy pečení frgálů se konají pouze v období letních prázdnin. V zimním období se kurzy nepořádají.

 Kurzy pečení frgálů v Resortu Valachy:

  • Kdy: každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin
  • Kde: Bistro Razula, Velké Karlovice – v areálu zábavního parku Razulák
  • Délka kurzu: cca 3 hodiny
  • Cena: 790 Kč/osoba
  • Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)
  • Co se dozvíte a naučíte: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení
  • Co si z kurzu odnesete: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky

Omezený počet míst – rezervujte si svou účast včas – tel. 571 477 300!

 

O valašském frgálu


Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.


Frgál se na Valašsku připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. Původně se tak označoval takzvaný „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se totiž již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

     


Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Frgály na Valašsku nechybí v nabídce místních hospůdek a restaurací, které dbají na krajovou kuchyni. Je také možné je zakoupit v několika pekařstvích na Valašsku. Jedním z míst, kde se frgály vyrábí a prodávají a to od roku 2013, je i Resort Valachy Velké Karlovice. Frgály jsou zde nabízeny hostům v restauracích hotelů Lanterna, Horal a Galik a je také možné je zakoupit s sebou – buď v recepcích hotelů (na objednání předem) nebo v Bistru Razula.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.



Naši partneři